[ad_1]
Özellikle kilo vermeyi vaat eden birçok diyet arasında kafanız karışabilir. Ancak kilo vermek ve sağlığınızı iyileştirmek için bilimsel olarak onaylanmış bu diyetleri deneyebilirsiniz.

Özellikle internet ve “Mucize Diyet” Yemek şeklinde sunulan birçok beslenme programı hayal kırıklığı ile sonuçlanabilmektedir. Genellikle hızlı kilo vermeyi vaat eden ve genellikle sağlığa zararlı olan birçok diyette yolunuzu bulmak kolay değildir.
Yaklaşan hastalıklarla dolu kış mevsimi ile birlikte pek çok kişi sadece kilo vermek için değil aynı zamanda forma girmek için de bir beslenme programı arıyor.
Bugün, hepsi sağlam bir bilimsel temeli paylaşan 4 farklı sistem veya diyeti açıklayacağız. Zayıflatıcı olmasının yanı sıra, sağlığı geliştirmesi de garanti edilir.
Akdeniz diyeti
Akdeniz diyeti, özellikle kardiyovasküler hastalık, diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve bazı kanser türlerinin önlenmesi için bilim tarafından sağlık için en iyisi olarak kabul edilen bir diyettir.
Kilo verme diyeti değildir yani doğru takip edildiğinde günlük ihtiyaçlar için gerekli olan kaloriyi verir. Ancak, oldukça düşük kalorili bir yaklaşım benimsenirse, yiyecek miktarlarını sınırlayarak ve fiziksel aktiviteyi artırarak kilo vermenize de yardımcı olabilir.
Akdeniz diyeti, kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler, sızma zeytinyağı, az yağlı süt ürünleri, su ve bitki çayları gibi günlük yemeniz gereken yiyeceklere dayanır.
Somon, uskumru, kümes hayvanları, yumurta ve baklagiller gibi yağlı balıklarBunlar haftada 3 kez yenmesi gereken besinlerdir. Kırmızı veya işlenmiş et en fazla haftada bir tüketilecektir. Ara sıra atıştırmalıklar tatlıları içerir.
Ayrıca her gün yaşa uygun fiziksel aktivitede bulunun ve ürünlerin çeşitliliğine ve mevsimselliğine dikkat edin.
DASH diyeti
Hipertansiyona Diyet Yaklaşımlarının kısaltması olan DASH, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından önerilen bir diyettir ve ilk olarak 1997’de kan basıncının farklı etkilerini doğrulamayı amaçlayan bir çalışmada test edilmiştir.
Akdeniz diyetinin ilkelerine dayanır ve meyve ve sebzeler, tam tahıllardan elde edilen karbonhidratlar, süt ürünleri, balık, kümes hayvanları ve bitkisel yağlardan oluşur.
Kırmızı et, hayvansal yağlar, şeker ve alkolü azaltmak veya tamamen önlemek ve ayrıca sofra tuzu (günde maksimum 2,4 gram) kullanımını azaltmak önemlidir.
Diyet kan basıncı sadece tuzu azaltarak değil, aynı zamanda kandaki yağ seviyesini artırabilen, onları daha yoğun hale getirebilen ve kalbe daha fazla stres yükleyebilen hayvansal yağların (doymuş) tüketimini azaltarak kontrol edilir.
aralıklı oruç diyeti
Oruç, öncelikle dini nedenlerle yapılan bir ibadettir.
Bununla birlikte, bilimsel çalışmalar orucun sağlığa birçok faydası olduğunu göstermiştir. Daha uzun bir yaşam, daha az kanser riski, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, kemik sağlığı ve daha az iltihaplı hastalık, oruç tutmanın faydalarından bazılarıdır.
Ancak oruç tutmak çok yoğun ve zayıflatıcı olmamalı, bir beslenme uzmanına danışılarak uygulanmalıdır.
Oruç 18 saatten fazla sürdüğünde, vücut enerji rezervlerini glikojen formundaki glikozdan kullanır. Ancak bu bazı durumlarda metabolik sorunlara neden olabilir.
Ancak oruç, akşam yemeğini atlamakla ilgiliyse ve kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğünler düzenli olarak ölçülü olarak yenilirse, glikojen depoları bozulmadan kalır ve fazla bir şeyden ödün vermeden kademeli ve istikrarlı bir şekilde kilo verilir. Çünkü her öğünde daha az yemek yerine Öğün atlamak daha kolaydır.
Aralıklı oruç ayrıca detoksifiye edici, kan şekerini ve kolesterolü düşüren ve trigliseritleri kontrol eden bir etkiye sahiptir.
Esnek diyet
2019’da The Lancet bilim dergisi, onu insan ve gezegen sağlığı için ideal olarak nitelendirdi. Esnek diyet önerilir.
Yüzde 80’i vejetaryen ve vegan olan bu diyet kaliteli gıdalardan oluşuyor. Zaman zaman et, balık, süt ve yumurta yemeye izin verilir.
Ayrıca iki haftada 3-4 kilo vermeyi vaat ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeÜnlüler arasında çok popüler.
Özellikle baklagiller ve kuruyemişler olmak üzere daha fazla bitkisel protein içerir, ancak Akdeniz diyetinin ilkelerine dayanmaktadır. Ancak süt ve yoğurt eksikliği özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar için önemli kalsiyum kaynaklarıdır.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın