[ad_1]
Dünya nüfusunun yüzde 70’ini etkilediği düşünülen laktoz intoleransı, genellikle süt alerjisi ile karıştırılır. Bununla birlikte, laktoz intoleransı bir alerjiden tamamen farklıdır. Detaylar burada…
Laktoz intoleransı, dünya nüfusunun yüzde 70’ini etkileyen ve süt şekerini sindirememe anlamına gelen bir sindirim sorunudur. Laktoz intoleransı durumunda vücut süt şekerini parçalayan laktaz enzimini yeterince üretemez ve bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar.
Anne sütü yüzde 4,8 laktoz içerirken inek sütü yüzde 7 laktoz içerir. Bebekler laktaz ile doğarlar. Ancak yaşlandıkça bu enzime olan ihtiyaç azalır, bu nedenle bazı insanlar süt ürünlerini sindirmek için yeterli laktaz üretme yeteneğini kaybeder, bu nedenle sindirilmeyen maddeler kan dolaşımına geçemez.
Bir alerjiden farklı olarak, bir gıda intoleransının şiddeti, yenen gıda miktarına göre değişir. Laktoz intoleransı karın ağrısı, ishal, gaz, mide bulantısı ve gaz ile ortaya çıkar. Süt ürünleri yedikten sonra şikayetler ortaya çıkar ve semptomların gücü tüketilen laktoz miktarına bağlı olacaktır.
İşte laktoz intoleransı hakkında 14 soru ve cevap:
Laktoz intoleransı neye bağlıdır?
İnce bağırsakta üretilen ve emilimi için laktozu iki monosakkarit, galaktoz ve glukoza parçalayan laktaz enziminin kısmen veya tamamen eksikliğinden kaynaklanır. Enzim yoksa veya eksikse, laktoz bağırsakta birikir ve onu fermente eden ve gaz üreten bakteriler için besin olur.
Yavaş yavaş azaldığı laktaz eksikliği ise birincil, mukoza zarına zarar veren akut veya kronik hastalıklar sonucu ortaya çıkarsa ikincil olabilir.
Nadir bir durum olan laktazın tamamen yokluğu ile birlikte konjenital intolerans da vardır. Laktaz, katalitik bir enzimdir, yani vücut, ihtiyaç duyduğu gıda tüketimine göre de üretir. Süt ürünlerini yemeyi tamamen bırakırsanız, laktaz miktarı giderek azalır ve daha sonra aniden tekrar yemeye başlarsanız, enzim miktarı onları sindirmek için yeterli olmadığı için intolerans belirtileri ortaya çıkabilir.
Doku iltihabına neden olan veya bağırsak fonksiyonunu bozan herhangi bir hastalık laktaz eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle laktoz intoleransı teşhisi konulursa bağırsak sorunları incelenir.
Süt alerjisinden farkı nedir?
Alerjilerin özel bir bağışıklık mekanizması vardır. Vücut, laktaz varlığından bağımsız olarak kazein ve laktalbümin gibi inek sütü proteinlerine tepki verir.
Süt alerjisi çocukların yüzde 2-7’sini etkiler, ancak genellikle yaşamın ilk üç yılında kaybolur ve alerjisi olanların yarısı süt proteinleri içerir ancak yüksek sıcaklıklarda (en az 150°C) ve uzun süre pişirilmiştir. (30 saniyede) Sütü tolere edebilir.
İnek sütüne alerjisi olanlar keçi ve koyun sütüne de tahammül edemezler.
Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?
Laktaz eksikliğine bağlı olarak değişen şiddette şişlik, ağrı, kabızlık veya ishal görülebilir.
Laktozun tüketildiği besine bağlı olarak, belirtiler yemekten otuz dakika ila iki saat sonra ortaya çıkar. Örneğin karbonhidratlar, özellikle basit karbonhidratlar yutulursa mide boşalması hızlıdır ve bu nedenle rahatsızlığın başlangıcı hızlıdır.
Baş ağrısı, bulantı, yorgunluk, deri döküntüsü, nadir durumlarda kilo kaybı ve emilim bozukluğu da görülebilir. Ancak hoşgörüsüz kişilerin sadece yüzde 30-50’si çeşitli belirtiler gösterir.
Teşhis nasıl yapılır?
Nefes testi ile doğru teşhis konulabilir. Bu çok basit bir testtir, laktoz aldıktan sonra bir balona nefes almanız yeterlidir. Nefeste laktozun sindirilemediğini gösteren gazların varlığı mevcuttur.
Ayrıca, genin mutasyona uğrayıp uğramadığını değerlendiren laktaz gen analizi için bir test de vardır. Birincil ve ikincil intoleransı ayırt etmeye yardımcı olmak için nefes testi yapamayan çocuklarda veya nefes testi pozitif olan yetişkinlerde kullanılabilir.
Laktoz intoleransı tedavi edilebilir mi?
Laktoz intoleransının başka bir hastalıktan kaynaklandığı durumlarda, altta yatan hastalık ele alınmalıdır. Örneğin, enterit tedavisinden sonra laktozun diyete yeniden dahil edilmesi mümkündür.
İlk hoşgörüsüzlük durumunda da bunu yapmak mümkündür, ancak bu hızlı bir süreç değildir. Günde iki veya üç kez yemeklerle birlikte az miktarda sütle başlayarak, enzimin sentezini uyarmak için dozu kademeli olarak artırmak gerekir.
En ufak miktarda laktoz bile sizi rahatsız ediyor mu?
Birçok hastada laktaz eksikliği kısmidir, ancak bazılarında tamdır. Laktoz olmadan vücuda küçük bir doz laktoz bile semptomları tetikleyebilir.
Kısmen eksikliği olanlar için kabul edilebilir miktarda süt veya peynir rahatsızlık vermeden tüketilebilir. İdeal olarak, tanı anında farklı miktarlar uygulayarak laktoz eğrisi oluşturmak mümkündür. Kontrollü süt alımı ve etkileşimlerin izlenmesi, aşılmaması gereken bir eşik belirleyebilir.
Peynire izin var mı?
Eski peynirler doğal olarak laktoz içermez, bu nedenle fermente peynirler de dahil olmak üzere sizi rahatsız etmezler.
Ayrıca bazı peynirlerin laktoz içeriği azaltılarak laktoz intoleransına uygun hale getirilir. Laktoz açısından zengin taze peynirler mozzarella peyniri, süzme peynir ve krem peynirdir.
İnek sütünden başka süt içmek mümkün mü?
Tüm memeli sütleri, önemli farklılıklar olmaksızın laktoz içerir. Çiğ süt bile intoleransı olanlar için güvenli veya sindirilebilir değildir, ancak potansiyel olarak yüksek bakteri yükü nedeniyle risk oluşturur.
Öte yandan, bitki sütleri laktoz içermez, ancak besin içeriği bakımından çok farklıdır ve kalsiyum, D vitamini ve B12 vitamini içermediğinden besin katkılı olanları seçmek daha iyidir.
Başka hangi yiyeceklerde laktoz var?
Süt ürünlerine ek olarak, bazı ilaçlarda laktoz bulunur ve birçok gıdanın endüstriyel olarak hazırlanmasında gıda katkı maddesi olarak eklenebilir. Örneğin, tütsülenmiş etlerde, soslarda, tatlılarda, hamur işlerinde ve çikolatada bulunur.
Bu nedenle, şiddetli intoleransı olanlar etiketleri dikkatli bir şekilde okumalıdır. Minimal laktoz tüketimi ile laktoz intoleransı olan birçok kişi herhangi bir semptom geliştirmez.
“Süt ürünü içermeyen” ve “laktoz içermeyen” arasındaki fark nedir?
Süt ve süt içermeyen gıdalar, bileşimlerinde herhangi bir süt ürünü içermez. Öte yandan, laktoz içermeyen gıdalar süt ürünleri içerebilir ancak laktoz içermez. Bu ürünler 100 gramda yüzde 0,01’den az veya 10 miligramdan az laktoz içerir.
Laktaz takviyeleri işe yarıyor mu?
Süt ürünlerinden beş ila otuz dakika önce alınabilen hap şeklinde mevcut olan laktaz takviyeleri çoğu hasta için işe yarar.
Reçeteye gerek yoktur ve etkisi birkaç faktöre bağlıdır ve rahatsızlık hissini azaltmak mümkündür. Laktoz alımının kaçınılmaz olduğu ve her şeyden önce alerji durumunda gereksiz olduğu belirli durumlarla başa çıkmak için kullanılırlar.
Bir yetişkin olarak laktoz intoleransı olabilir misiniz?
Herhangi bir nedenle laktaz üretimi yetersiz veya tamamen durursa, kişi yaşamın herhangi bir döneminde laktoz intoleransı geliştirebilir.
Laktaz miktarı yıllar içinde azalma eğilimindedir, bu nedenle laktoz intoleransının tipik başlangıcı erken yetişkinliktir ve yaşla birlikte artar.
Süt ürünleri yememenin riskleri var mı?
Laktoz intoleransınız varsa ve laktoz içermeyen süt ürünleri kullanıyorsanız, beslenme yetersizliği riskine girmez veya yaşamazsınız.
Tehlike, sebepsiz bile olsa tüm süt ürünlerini diyetten rasgele çıkarmaktır. Süt ve süt ürünlerini diyetlerinden çıkaran on beş kişiden birinin kendisine laktoz intoleransı teşhisi konduğu tahmin edilmektedir.
Rahatsız etmeden süt içebilenler korkmadan içebilirler. Kalsiyum ve D vitamini içeriği sayesinde süt, en yüksek kemik kütlesine ulaşmaya yardımcı olur ve aynı zamanda iyi bir vitamin ve amino asit kaynağıdır. Sorunsuz bir şekilde tolere edilirse süt tüketiminden kaçınmak için bir neden yoktur.
Yoğurt güvenli midir?
Yoğurt genellikle rahatsız edici değildir çünkü laktozu laktik aside dönüştüren bakterilerin varlığı sayesinde doğal olarak laktoz oranı düşüktür. Aynısı kefir ve keçi peyniri gibi sütlü maya içeren peynirler için de geçerlidir.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın