[ad_1]
Şişkinlik çoğunlukla baklagiller ve lahana gibi yiyecekleri yemekten kaynaklanır, ancak bazı hastalıklar da bu hastalığa neden olabilir. İşte şişkinliğe neden olabilecek 8 hastalık.
Şişkinlik genellikle bağırsak gazının birikmesinden kaynaklanır. Bu gazlar dışarı atılmazsa birikerek ağrıya neden olurlar. Bir kişi hava yuttuğunda da mide basıncına neden olabilir. Şişkinliğe neden olan en yaygın besinler lahana, karnabahar, brokoli, bezelye, fasulye, mercimek gibi baklagiller ve genel olarak kepek ekmeği, tam buğday ekmeği ve kahvaltılık tahıllar gibi nişastalardır.
Bağırsak şişkinliği belirtileri, sindirim sisteminde gürlemeler ve bazen gaz ve gazdır. Şişkinlik şiddetli ve ağrılı ise bazen kabızlık gibi diğer bağırsak rahatsızlıklarından ayırt etmek zor olabilir. Şişkinlik genellikle komplikasyonlara neden olmaz.
Ancak bazı hastalıklar da şişkinliğe neden olabilir. İşte şişkinliğe neden olan 8 hastalık.
Laktoz intoleransı
Birçok insan süt veya süt ürünleri içtikten sonra şişkin hissetmenin tamamen normal olduğunu düşünür. Bununla birlikte, çoğu durumda bu, laktoz veya süt şekeri alerjisinden kaynaklanır.
Şişkinlikle ilişkili semptomlar, artan bağırsak hareketleri, ishal, kızarıklıklar veya diğer cilt problemleridir. Bu durum, vücut yeterli laktaz enzimi üretmediğinde ortaya çıkar. Bu nedenle vücut süt şekerini gerektiği gibi parçalayamaz.
Bu durumda süt ve süt ürünlerinden uzak durmaya çalışın veya laktozsuz ürünler yiyin.
bakteri üremesi
İnce bağırsak sendromu, ince bağırsakta bağırsak bakterilerinin aşırı büyümesidir. Bu durumda şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi şikayetler ve karın krampları ortaya çıkar.
Vücut, bağırsak bakterilerinin aşırı büyümesine karşı kendini çeşitli şekillerde savunur, ancak bazı durumlarda bakteriler aşırı derecede çoğalır. İnce bağırsak sendromu durumunda, ince bağırsaktaki bakteriler sindirilmemiş karbonhidratları fermente ederek çeşitli gazlar ve laktik ve asetik asitler üretir. Bu hastalıktan şüpheleniliyorsa, nefes testi ile tanı doğrulanabilir.
Histamin intoleransı
Histamin intoleransı, histamin içeriği yüksek yiyecekleri yedikten sonra ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu yiyecekler ananas, papaya, avokado, fındık, çikolata ve diklofenak veya aspirin gibi bazı ilaçlardır.
DAO (diamin oksidaz) adı verilen enzim, histaminin parçalanmasından sorumludur. Enzimin yokluğunda veya işlevinde azalma olduğunda, bozulması önemli ölçüde yavaşlar ve histamin açısından zengin yiyecekler yedikten sonra şişkinlik, mide bulantısı, baş ağrısı ve yüzde yanma hissi gibi alerji benzeri semptomlar ortaya çıkar.
buğday alerjisi
Ayrıca, ishal, şişkinlik, kilo kaybı ve anemi, sedef hastalığı veya egzama gibi cilt semptomlarının eşlik edebileceği glüten intoleransından da kaynaklanabilir.
Kan testi ve gastroskopi ile teşhis edilebilir.
pankreas yetmezliği
Pankreas hormonları şeker metabolizmasını düzenler ve enzimleri, yiyeceklerle alınan proteinlerin, yağların ve karbonhidratların sindiriminde rol oynar.
Pankreas yetmezliğinde, yiyecekleri sindirmek ve emmek için yeterli sindirim enzimi üretilmez. Karın ağrısına yemekten sonra hoş olmayan bir dolgunluk ve şişkinlik hissi eşlik eder. Bunun nedeni, vücudun yediği yiyecekleri gerektiği gibi işleyememesidir.
Durum ayrıca sarı, parlak ve sıklıkla büyük miktarlarda yağlı dışkıya eşlik edebilir.
Tiroid hastalıkları
Tiroid bezi az çalışırsa, metabolizma yavaşlar, bunun sonucunda bağırsak işlevi bozulur, kabızlık ve gaz gelişir. Eşlik eden bir semptom kilo alımıdır.
psikolojik durumlar
Ruhsal bozukluklarda solunum değişir, daha hızlı ve daha hızlı hale gelir. Bu, havanın yutulmasına ve şişkinliğe neden olabilir.
Çeşitli gevşeme teknikleri, nefes egzersizleri ve psikoterapi, zihinsel bozuklukların giderilmesine ve dolayısıyla şişkinliğin giderilmesine yardımcı olabilir.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın