"Enter"a basıp içeriğe geçin

Mide yanmasını önlemek için 7 ipucu

[ad_1]

Giderek daha fazla insan reflüden şikayet ediyor ama reflü doğru beslenme kurallarıyla yönetilebilecek bir sağlık sorunu. İşte asitliğe iyi gelenler ve yasaklı yiyecekler listesi…

Havuç diyeti: Mide yanmasını önlemek için 7 ipucu

Reflü, alt özofagus sfinkteri düzgün kapanmadığında oluşur ve mide asidinin yemek borusuna geri dönmesine neden olur. Yanma, rahatsızlık ve sindirim sorunlarına neden olur, ancak doğru beslenme ile bu hastalık neredeyse semptomsuz hale getirilebilir.

Normal çalışma durumunda, yiyecek ağız boşluğundan bir ısırık şeklinde gelir, yemek borusu sfinkteri Açıldıktan sonra yemek borusundan mideye girer. Kas içi halka normal konumunda kapanır, yalnızca yutulan gıdanın geçmesine izin verildiğinde açılır ve hemen ardından tekrar kapanır. Böylece mide asidi içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engeller.

Havuç Diyeti: Mide Yanmasını Önlemek için 7 İpucu #1

Mide ekşimesi nedenleri

Reflü hastalığında bu sfinkter zayıf çalışır, bu nedenle asit yemek borusuna geri akar. Mide içeriği ile seken asit çoğunlukla mide asididir.

Aynı zamanda yemek borusunun kendi kendini temizleme ve kendini koruma süreci de zarar görür. Yemek borusunun yetersiz hareketliliği nedeniyle boşalma süreci uzar, bu nedenle asidik mide içeriği yemek borusunda daha uzun süre kalır ve mukoza zarını tahriş ederek yanma ve aşınma hissine neden olur.

Reflü sinsi bir hastalıktır çünkü tipik semptomlar genellikle yoktur. Ancak mide ekşimesi belirtileri olmadan yemek borusunun astarına zarar verir.

Geri tepme süreci bir kısır döngü görevi görür. Mukoza zarına verilen hasarın neden olduğu iltihaplanma, yemek borusunun hareketliliğini kötüleştirerek koruyucu işlevini daha da bozar. Bu yöntemin uzun süreli kalıcı olumsuz etkisi, mide-bağırsak yolunda ülserlere yol açabilir ve hatta özellikle ciddi bir komplikasyon olarak kansere neden olabilir. Bu nedenle, sorunun zamanında tanınması, hastalığın başarılı tedavisi için çok önemlidir.

Havuç Diyeti: Mide Yanmasını Önlemek İçin 7 İpucu #2

reflü belirtileri

Reflünün yaygın belirtileri karakteristiktir, bu nedenle hastalık tanısal görüntüleme olmadan bile kolayca tanınabilir.

Reflünün en yaygın belirtileri şunlardır:

göğüste ağrılı yanma hissi

Bu his genellikle midede veya göğüste, genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkar. Semptomlar genellikle geceleri daha kötüdür.

Kaynak

Mide asidinin zarar görmesi sonucu yemek borusu ve midenin yanmasına bağlı olarak da sıklıkla göğüs ağrısı oluşabilir.

yutma güçlüğü

Yemek borusunun zarar görmesi yutmayı zorlaştırabilir.

gırtlak tümörü

Yemek borusu ve mide problemleri boğazda yumru oluşmasına neden olabilir. Yemek borusunun başlangıcında ağzın arka kısmında sıkı bir şişlik hissi vardır.

Öksürük

Geceleri düzenli olarak öksürükle uyanıyorsanız reflü olabilir. Bunun nedeni yemek borusundan gelen mide asidinin yemek borusunu ve hatta ses tellerini tahriş etmesidir.

Larenjit

Düzenli asit yükü nedeniyle, mukusa maruz kalan mukusla kaplı gırtlak iltihaplanabilir. Bu gibi durumlarda gırtlak çok daralarak yutkunmayı ve nefes almayı zorlaştırabilir.

astım

Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, asit reflü ve astım sıklıkla birlikte görülür ve birinin gelişimi diğerinin gelişimini etkiler.

uyku bozukluğu

Reflü semptomları geceleri kötüleşebilir ve bu semptomlar dinlendirici bir gece uykusu çekmeyi zorlaştırabilir.

Havuç Diyeti: Mide Yanmasını Önlemek İçin 7 İpucu #3

Mide yanmasını önlemek için 7 ipucu

Kalıcı özofajit zamanla birçok farklı sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle reflü için zamanında müdahale çok önemlidir.

Mide yanmasını önlemek için bazı etkili ipuçları:

1. Daha küçük öğünler yiyin

Özellikle müshil yiyecekler yerseniz ve GÖRH’den muzdaripseniz, neredeyse kesinlikle hoş olmayan şikayetler hissedebilirsiniz. Günde beş defa küçük porsiyonlar yerseniz bu rahatsızlık hissi azalacaktır. Daha küçük öğünler seçin ve ağır öğünlerden kaçının.

2. Yasaklanmış yiyeceklere dikkat edin

Uzmanlar, reflü hastalığı olan kişilerin baharatlı yiyeceklerden ve alkolden uzak durması gerektiğini bildiriyor. Alkol mide kaslarını gevşeterek mide asidinin yemek borusuna dönmesini kolaylaştırır. Turunçgiller ve domatesler asitli olduklarından reflüye iyi gelmezler. Yağlı veya kızarmış yiyecekler de hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Çikolata ayrıca alt özofagus sfinkterini gevşetir, bu nedenle çikolatadan da kaçınılmalıdır.

3. Kahve tüketimini azaltın

Kahve, siyah çay ve kola da asit üretimini arttırır. Kahvenize ne kadar süt eklerseniz ekleyin, reflü semptomları yaşamak istemiyorsanız pes etmeniz veya çok az yemeniz gerekir.

4. Daha fazla alkali yiyecek yiyin

Alkali gıdalar reflü semptomlarını hafifletir, bu nedenle mümkün olduğunca fazla yemek yiyin. Karnınız ağrıyorsa, kepekli hamur işleri, mısır gevreği, müsli ve peksimet yiyebilirsiniz. Yoğurt ve kefirin de tadını çıkarabilirsiniz. Meyveler arasında muz, elma, şeftali ve kavun ağrıyan midenizi koruyacaktır.

5. Protein tüketimine dikkat edin

Yüksek proteinli bir yemek özellikle reflü semptomları olanlar için faydalıdır. Yağsız et, peynir, süt ürünleri, yumurta, fasulye ve diğer baklagiller mide ağrılarına iyi gelen besinlerdir.

6. İyi çiğneyin

Birçok kişi yetersiz çiğneme nedeniyle mide ağrısından muzdariptir. Çiğneme sırasında üretilen tükürük mide asidini nötralize eder. Bu nedenle yiyecekleri iyi çiğnemek gerekir.

7. Buna da dikkat edin

Alkolden kesinlikle kaçının. Başınızı yüksekte tutmak için kalın bir yastıkta uyuyun, böylece mide asidinin tekrar sızması daha az olasıdır. Artık moda olan mideyi kapatan çok dar kot pantolon ve iç çamaşırı seçmeyin. Bu semptomlar GÖRH’yi arttırır.

[ad_2]

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir