[ad_1]
Vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besin maddesinden bir miktar içeren brokoli, beslenme dünyasında süper besin olarak adlandırılmaktadır. İşte brokolide bulunan besinler ve sağlığa üç ana faydası.

Brokoli, lahana, lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası ile ilgili turpgillerden bir sebzedir. Bu sebzenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilinmektedir.
Brokoli, lif, C ve K vitaminleri, demir ve potasyum gibi birçok besin içerir. Ayrıca diğer sebzelerden daha fazla protein içerir.
Bu yeşil sebze çiğ veya pişmiş olarak yenebilir, ancak en son araştırmalara göre hafif buharda pişirmek en fazla sağlık yararını sağlar.
Çiğ brokoli %90 su, %7 karbonhidrat ve %3 protein içerir ve neredeyse yağsızdır. Bir porsiyon brokoli (90 gr) sadece 31 kalori içerdiğinden, brokoli kalorisi çok düşüktür.
Brokolinin içindeki yiyecekler
Bir porsiyon çiğ brokolinin besin değerleri şu şekildedir:
Kalori: 31
Su: yüzde 89
Protein: 2.5 gr
Karbonhidratlar: 6 gr
Elyaf: 2,4 gr
Yağ: 0.4 gram
karbonhidrat
Brokolinin karbonhidrat içeriği esas olarak lif ve şekerden oluşur. Fruktoz, glikoz, sakaroz gibi şekerler ve az miktarda laktoz ve maltoz içerir. Ancak bir porsiyon brokoli sadece 3.5 gram sindirilebilir karbonhidrat içerdiğinden, karbonhidrat içeriğinin toplam değeri çok düşüktür.
lif
Lif, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Bağırsak sağlığını iyileştirir, çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve kilo kaybını hızlandırır. Bir porsiyon çiğ brokoli, günlük lif alımınızın yaklaşık yüzde 5-10’u olan 2,4 gram lif sağlar.
protein
Proteinler vücudun yapı taşlarıdır ve vücudun büyümesi ve gücü için gereklidir. Çoğu sebzeyle karşılaştırıldığında brokoli, kuru ağırlığının yüzde 29’unu oluşturan nispeten yüksek miktarda protein içerir. Ancak yüksek su içeriği nedeniyle 1 paylaşım Brokoli sadece 3 gram protein sağlar.
vitaminler ve mineraller
Brokoli, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir:
C Vitamini: Bir antioksidan, bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. 45 gram çiğ brokoli, günlük C vitamini alımınızın yaklaşık yüzde 70’ini sağlar.
K1 Vitamini: Brokoli, kanın pıhtılaşması için önemli bir vitamin olan ve kemik sağlığını geliştirebilen yüksek miktarda K1 vitamini içerir.
Folik Asit (B9 Vitamini): Folik asit normal doku büyümesi ve hücre fonksiyonu için gerekli olduğundan, bu özellikle hamile kadınlar için önemlidir.
Potasyum: Kan basıncını kontrol etmek ve kalp hastalıklarını önlemek için yararlı olan temel bir mineraldir.
Manganez: Bu element tam tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzelerde büyük miktarlarda bulunur.
Demir: Temel bir mineral olarak vücutta kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımak gibi birçok önemli işlevi vardır.
Diğer bitki bileşikleri
Brokoli ayrıca daha küçük miktarlarda bir dizi başka vitamin ve mineral içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinden biraz sağlar. Brokoli, sağlık yararları olan birçok antioksidan ve bitki bileşiği açısından zengindir.
Sülforafan: Brokolide bulunan en bol bulunan ve üzerinde en çok çalışılan bitki bileşiklerinden biri olan sülforafan, çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar.
Indol-3-Carbinol: Turpgillerden sebzelerde bulunan benzersiz bir bileşik kanserle savaşmaya yardımcı olur.
Karotenoidler: Brokoli, tümü göz sağlığına katkıda bulunabilecek lutein, zeaksantin ve beta-karoten içerir.
Kaempferol: Kalp hastalığına, kansere, iltihaplanmaya ve alerjilere karşı koruma dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip bir antioksidandır.
Quercetin (Quercetin): Bu antioksidanın yüksek tansiyonu düşürmek de dahil olmak üzere birçok faydası vardır.
Brokolinin 3 önemli faydası
Brokoli gibi turpgillerden sebzeler genellikle keskin tatlarından sorumlu olan kükürt bileşikleri içerir. Bu biyoaktif bileşiklerin birçok sağlık yararı vardır.
Kanseri Önleyebilir
Kanser, anormal hücrelerin hızlı büyümesinin neden olduğu bir sağlık sorunudur ve sıklıkla oksidatif stres ile ilişkilidir. Brokoli, kanseri önlediğine inanılan bileşiklerle doludur.
Çeşitli araştırmalar, brokoli de dahil olmak üzere turpgillerden sebzelerin tüketiminin akciğer, kolon, meme, prostat, pankreas ve mide kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türü riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.
İzotiyosiyanat adı verilen bir bitki bileşikleri ailesi, turpgillerden sebzeleri diğer sebzelerden ayırır. Çalışmalar, izotiyosiyanatların karaciğer enzimlerini etkilediğini, oksidatif stresi azalttığını, iltihabı azalttığını, bağışıklık sistemini uyardığını ve kanser oluşumu ve büyümesiyle savaştığını gösteriyor.
Brokolide bulunan ana izotiyosiyanat olan sülforafan, oksidatif stresi azaltarak moleküler düzeyde kanser gelişimine karşı çalışır. Genç brokoli filizlerinde olgun bir sebze kafasına göre 20 hatta 100 kat daha fazla sülforafan vardır.
Brokoli takviyeleri mevcut olmasına rağmen, aynı miktarda izotiyosiyanat içermeyebilir ve bu nedenle taze, bütün brokoli yemekle aynı sağlık yararlarına sahip olmayabilir.
Kötü kolesterolü düşürür
Kolesterolün vücutta birçok önemli işlevi vardır. Örneğin, yağları sindirmeye yardımcı olan safra asitlerinin oluşumunda önemli bir rol oynar. Safra asitleri karaciğerde yapılır, safra kesesinde depolanır ve yağlar tüketildiğinde sindirim sisteminde salınır. Safra asitleri daha sonra kan dolaşımına emilir ve yeniden kullanılır.
Brokolinin içindeki maddeler bağırsakta safra asitlerine bağlanarak atılımlarını arttırır ve tekrar kullanılmalarını engeller. Bu, kolesterolden yeni safra asitlerinin sentezi ile sonuçlanır, böylece vücuttaki seviyelerini azaltır.
Bu etki, kalp hastalığı ve kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir araştırmaya göre, buharda pişirilmiş brokoli, kolesterolü düşürmede özellikle yararlıdır.
Göz sağlığını iyileştirir
Görme kaybı, yaşlanmanın yaygın bir sonucudur. Brokoli, lutein ve zeaksantin’de bulunan ana karotenoidler, yaşa bağlı göz hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
A vitamini eksikliği göz problemlerine neden olabilir ve bu, A vitamini seviyelerini iyileştirerek tersine çevrilebilir. Brokoli, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoten içerir. Bu sebze, düşük A vitamini alımı olanlarda göz sağlığını iyileştirir.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın