"Enter"a basıp içeriğe geçin

Günde 2 şekerli içecek içmek kanser riskini artırıyor

[ad_1]

Günde 2 veya daha fazla şekerli içecek tüketen kişiler; Gastrointestinal, meme, endometriyal ve böbrek kanserleri dahil olmak üzere obezite ile ilişkili kanserlerden ölüm riskinin arttığını ortaya çıkardı.

Günde 2 şekerli içecek içmek kanser riskini artırıyor

The Lancet bilim dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre, dünyadaki kanser ölümlerinin yarısı, artmaya devam eden ve yaşam tarzıyla yakından bağlantılı iki hastalık olan obezite ve diyabet gibi önlenebilir risk faktörleriyle bağlantılı.

Yeni araştırmalar, günde iki veya daha fazla şekerli içecek içen kişilerin, mide-bağırsak kanseri, menopoz sonrası meme kanseri, endometriyal kanser ve böbrek kanseri dahil olmak üzere obezite ile ilişkili kanserlerden ölme riskinin yüzde 5 arttığını gösteriyor.

Günde 2 şekerli içecek içmek kanser riskini artırır #1

Kanser riskini artırır

Çalışma, Amerikan Kanser Derneği’nden araştırmacılar tarafından yönetildi ve sonuçlar, düzenli olarak şekerli içecekler içen katılımcıların daha yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip olduğunu gösterdi. BMI, bir kişinin kilosunu boylarına göre değerlendiren ve sağlıklı bir kiloda olup olmadığını gösteren bir ölçüdür.

Şekerle tatlandırılmış içeceklerin ve yapay olarak tatlandırılmış içeceklerin alımı ile tüm kanser türleri arasındaki ilişkiyi incelemek için araştırmacılar, 1982’den 2016’ya kadar kanser olmayan 934.000’den fazla kişiye tüketimlerini sordu.

Çalışmanın takibi sırasında 135.093 katılımcı kanserden öldü. Sonuçlar, hem erkeklerin hem de kadınların, daha önce hiç içmemiş insanlara kıyasla, kanserden ölme riskinin daha yüksek olduğu, günde iki ekstra şekerli içecek içtiğini ortaya koydu.

Günde 2 şekerli içecek içmek kanser riskini artırır #2

Yapay tatlandırıcılar pankreas kanserine neden oluyor

Şekerle tatlandırılmış içecekler kanserden daha yüksek ölüm oranıyla ilişkilendirilirken, yapay tatlandırıcılar içeren içecekler içen sağlıklı kilolu katılımcıların bile pankreas kanseri geliştirme olasılığı daha yüksekti.

Araştırmacılar, çoğu yapay tatlandırıcının genellikle güvenli kabul edilse de, bu maddelerin kullanımının arttığını ve bu nedenle bunların yenmesinin insanlarda kanser riski ile ilişkili olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

[ad_2]

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir