"Enter"a basıp içeriğe geçin

Durulamak yetmez, pirinçteki zararlı maddelerden kurtulmanın en iyi yolu bu…

[ad_1]

Pirinçten arsenik kalıntılarını ve diğer zararlı maddeleri çıkarmak için akan su altında hızlı bir durulama yeterli değildir. İşte izlemeniz gereken tüm adımlar…

Durulamak yetmez, pirinçteki zararlı maddelerden kurtulmanın en iyi yolu bu...

Arsenik, genellikle doğada, suda veya toprakta bulunan ve çeşitli nedenlerle üretilen zehirli bir maddedir. Herkes su, buğday ve hepsinden önemlisi pirinç dahil olmak üzere belirli gıdaların tüketimi yoluyla arseniğe maruz kalır. Bu ürünler, bileşenlerini özellikle inorganik arsenik açısından zengin topraklardan alır.

Pirinç, binlerce tatlı ve tuzlu tarifte kullanılabilen çok yönlü bir tahıldır. Gluten içermediği için çölyak hastaları için de uygundur. Ancak büyümek için çok suya ihtiyaç duyduğundan, son yıllarda yapılan birkaç çalışmanın gösterdiği gibi, arsenik’e en çok maruz kalan gıdalardan biridir.

Peki evde yemek pişirirken arsenik tehlikelerinden nasıl kaçınabilirsiniz?

Pek çok kişi, toksik kalıntıları gidermek için pişirmeye başlamadan önce pirinci suyla durulamayı önerir, ancak bu yeterli değildir.

Durulamak yetmez, pirinçteki zararlı maddelerden kurtulmanın en iyi yolu bu... #1

Arsenikten pirinç nasıl temizlenir?

Pirinçteki arsenik miktarını önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilecek iki yöntem vardır: suda bekletme ve pişirme. Pirinci pişirmeden önce bol suda bekletin ve bir gece bekletin, ardından süzün ve akan suyun altında durulayın. Bu şekilde, arseniğin yüzde 80’inden fazlasını ortadan kaldırmış olacaksınız.

Pirinç pişirirken pirinç miktarının en az 3 katı kadar su eklemeyi unutmayın. Bu sayede pişirme sırasında pirincin tenceredeki tüm suyu emmesini engellemiş olursunuz. Uzmanlara göre bu basit numara ile yüzde 60 arsenikten kurtulabilirsiniz.

Pişirmenin sonunda, pirincin saldığı ve pişirme suyunda biriktiği son arsenik izlerini gidermek için pirinci sıcak suyla son bir kez süzün ve durulayın.

Durulamak yetmez, pirinçteki zararlı maddeleri temizlemenin en iyi yolu bu...#2

pirinç alternatifleri

Arseniğe aşırı düşkünlük riskinden kaçınmak için, tükettiğiniz pirinç türlerini, bu tahılların inorganik arsenik içeriği daha düşük olan diğer türlerini seçerek değiştirebilirsiniz. Örneğin, birkaç yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, madde çoğunlukla kepekte bulunduğundan, kahverengi pirincin genellikle beyaz pirinçten daha fazla miktarda arsenik içerdiğini gösterdi.

Bu nedenle beyaz ve tam buğday pirincini daha sık tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak, bunu yaparak, eklenen tüm lifleri kaybedersiniz. Ya da kırmızı pirinçten siyah pirince, basmatiden yabani pirince kadar farklı çeşitleri seçebilirsiniz.

Ayrıca uzmanlar çok fazla pirinç yememeyi ve bunun yerine daha az arsenik içeren diğer tahılları yemeyi öneriyorlar. Bu nedenle bulgur, amaranth, darı, kinoa, kavuzlu buğday, arpa, karabuğday, mısır unu almayı tercih edebilirsiniz. Bu alternatiflerin çoğu pirinç gibi glütensizdir ve bu nedenle çölyak hastaları için de uygundur.

[ad_2]

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir