[ad_1]
Dereotu veya Anethum gravolens, Avrupa ve Asya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Dereotu, değişken düz yapraklı, yeşil renkli ve ince gövdeli bitkilerden biridir. Dereotu tadı aromatiktir. Çeşitli yemeklerin lezzetini yükseltmek için yaygın olarak kullanılır. Genellikle somon, patates ve yoğurt soslarıyla eşleştirilir. Dereotu, mutfak kullanımlarına ek olarak, çeşitli besinler açısından zengindir ve geleneksel olarak sindirim sorunları, bebeklerde kolik ve ağız kokusu gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Dereotu maydanoz ailesinden gelir. Tüylü yaprakları ile kokulu. Kimyona benzer bir tada sahip bir baharat olarak da kullanılabilir. Lif oranı yüksek ve kalorisi düşüktür. Dereotu besin değeri açısından da oldukça zengindir. 100 gram dereotu 43 kalori, 61 mg sodyum, 738 mg potasyum, 85 mg C vitamini, 208 mg kalsiyum, 6.6 mg demir, 55 mg magnezyum içerir. Dereotu tohumları dereotu kadar faydalıdır. Örneğin, bir yemek kaşığı dereotu tohumu, yarım bardak sütte kalsiyum içerir. Dereotu içinde A vitamini de dahil olmak üzere birçok temel vitamin ve mineral vardır. Örneğin, A vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli bir vitamindir. Kadın ve erkek üreme sağlığında önemli rol oynar. Aynı şekilde içinde bulunan C vitamini de bağışıklığı destekler. Dereotu güçlü antioksidanlar içerir. Taze dereotu da çinko içerir. Dereotu faydaları nelerdir? Dereotu antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikaller olarak bilinen kararsız moleküllerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan doğal bileşiklerdir. Sonuç olarak araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin yiyecekler yemenin kronik inflamasyonu azaltmaya ve kalp hastalığı, Alzheimer, romatoid artrit ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere belirli durumları önlemeye ve hatta tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Dereotu bitkisinin tohumları ve yapraklarının, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, antioksidan özelliklere sahip çeşitli bitki bileşikleri açısından zengin olduğu bulunmuştur: Dereotu ayrıca flavonoidler açısından da zengindir. Bu bileşikler, kalp hastalığı, felç ve bazı kanser türlerinin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu aynı zamanda beyin sağlığında da önemli bir rol oynayabilir. Terpenoidler dereotunda da bulunur. Bu bileşikler ayrıca karaciğer, kalp, böbrek ve beyin hastalıklarına karşı koruma sağlayabilecek esansiyel yağlar içerir.
Dereotu kalp sağlığı üzerinde de etkilidir. Kalp hastalığı dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, kötü beslenme, sigara içme ve egzersiz eksikliği gibi risk faktörlerini azaltarak kalp hastalığı vakalarının yaklaşık yüzde 75’inin önlenebileceğini tahmin ediyor. Toplam kolesterol ve trigliserit düzeyleri yüksek olan 91 kişide yapılan bir araştırma, iki ay boyunca günde 6 tablet dereotu özü almanın toplam kolesterol ve trigliserit düzeylerini önemli ölçüde iyileştirdiğini, ancak HDL (“iyi”) kolesterol düzeylerini değiştirmediğini buldu. Bununla birlikte, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri olan 150 kişide yapılan başka bir çalışmada, 6 hafta boyunca günlük dereotu tabletleri aldıktan sonra kolesterol veya trigliserit düzeylerinde önemli bir değişiklik bulunmadı. Dereotu kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Kronik olarak yüksek kan şekeri seviyeleri, insülin direnci, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi hastalık riskini artırabileceğinden endişe vericidir.Dereotu kan şekerini düşürücü etkileri olduğu ileri sürülmektedir. Aslında, diyabetli hayvanlarda yapılan birkaç çalışma, günlük dozlarda dereotu özü ile açlık kan şekeri seviyelerinde önemli bir iyileşme göstermiştir. İnsanlarda yapılan araştırmalar hala sınırlıdır. Dereotundaki Klebsiella pneumoniae ve Staphylococcus aureus gibi uçucu yağlar, potansiyel olarak zararlı bakterilerle savaşan antibakteriyel etkilere sahiptir. Bu nedenle dereotu idrar yolu enfeksiyonları için faydalı olabilir. Kemik sağlığı. Dereotu, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir. Dereotu içindeki uçucu yağlar, adet kramplarından kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, araştırma şu anda sınırlıdır. Dereotu içinde bulunan uçucu yağlar sakinleştirici ve sakinleştirici etkiler verebilir. Bu şekilde bir gece uykusu için yararlıdır.
Dereotu, antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahip bir ağız ve nefes tazeleyici görevi görebilir. Kötü nefesi ortadan kaldırır. Dereotu, antioksidanlar açısından zengindir ve iyi bir C vitamini, magnezyum ve A vitamini kaynağıdır ve dereotu, kalp hastalığı ve kansere karşı koruma dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip olabilir. Bununla birlikte, dereotu faydalarına bakan çalışmaların çoğunda dereotu özlerinin kullanıldığını akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle, taze veya kuru dereotu diyet kullanımının aynı etkilere sahip olup olmayacağı belirsizdir. Her durumda, dereotu tohumları ve yaprakları çeşitli yemeklere lezzet ve renk katabilir. Taze dereotu düzgün bir şekilde saklandığında buzdolabında bir haftaya kadar ve dondurucuda birkaç aya kadar saklanabilir. Genel olarak, dereotu, diyetinize besin takviyesi ekleyebilecek lezzetli bir bitki ve baharattır. Dereotu zararları nelerdir? Dereotu fazla tüketildiğinde olumsuz etkileri de olan bir bitkidir. Örneğin cilt ile temasında tahrişe neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında bir doktora danışılarak alınmalıdır. Aşırı tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Dereotu süt yapar mı? Anne sütü çocuklar için en önemli ve tek besin kaynağıdır. Bu nedenle anneler sütünü artırmak için çeşitli araştırmalar yaparlar. Birçok kişi, “Emzirirken dereotu tüketiyor musunuz?” diyor. Sorusunun cevabını merak ediyor. Annelerin öğle ve akşam yemeklerinden önce bir tutam dereotu içmesinin anne sütünü artırmada etkili olduğu bilinmektedir. Hamilelik sırasında dereotu yiyebilir misin? Anne adayları da günde az miktarda dereotu yiyebilir, ancak fazla değil. Dereotu zayıflatır mı? Tek bir gıda bileşeninin zayıflatıcı etkisi yoktur. Sadece sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersize katkıda bulunabilirler. Dereotu kalorisi düşük olduğu için diyetlerde ölçülü olarak yenebilir. Dereotu gaz yapar mı? Aksine, dereotu gaz giderici özelliklere sahiptir.
Kan yükselir mi?
Aksine dereotu içerdiği maddeler tansiyonu dengeler. Dereotu menstrüasyona neden olur mu? Dereotu regl ağrısını hafiflettiği bilinmektedir. Dereotu metabolizmayı hızlandırır mı? Dereotu metabolizmayı hızlandırdığı ve kilo vermeyi desteklediği söylenebilir. Ancak dereotu tek başına yeterli değildir. Kilo verme tedavisi mutlaka bir diyetisyen desteği ile yapılmalıdır. Dereotu nasıl tedavi edilir? Sabah, öğle ve akşam aç karnına yemeklerden önce 1 yemek kaşığı dereotu çiğnenerek alınır. Ancak bu tür uygulamalar doktora danışmadan yapılmamalıdır. Dereotu nasıl kullanılır? Dereotu hemen hemen her yemeğe giden bir bitkidir. Balık, patates, yoğurtlu salatalar ve yeşil salatalarda kullanılabilir. Dereotu nasıl saklanır? Taze dereotu saklamak için, önce yapraklara su püskürtmek, ardından kağıt havlulara sarmak, üzerine tatlı su serpmek ve dalları bir kağıt havluya gevşek bir şekilde sarmak ve fermuarlı plastik bir torbaya koymak iyi bir fikir olabilir. Veya dereotu sapları altta kalacak şekilde bir kavanoza koyun. Kavanoz kapatılır ve buzdolabında saklanır. Kullanırken istenilen miktarda dereotu çıkarılır, yıkanır ve kullanılır. Dereotu da dondurulabilir. Çoğu bitki gibi, dereotu dondurulabilir, ancak dokusu dondurulduğunda biraz değişebilir. Dereotu dondurmanın en kolay yolu, dereotu yıkayıp kurutmak ve ardından hızlı bir şekilde dondurmaktır (bir saat boyunca bir kağıt havlu üzerinde dondurucuya koyun). Dondurulmuş yaprakları hava geçirmez bir torbaya koyun ve kullanıma hazır olana kadar dondurucuya geri koyun. Ayrıca dereotu doğrayabilir, birkaç damla su ekleyebilir ve buz kalıplarına koyabilirsiniz.
Dereotu 10 güne kadar dayanabilir ve buzdolabında saklandığında tazeliğini korur.
Yemeklerde dereotu yerine ne kullanılabilir? Tarhun ve rezene, tariflerde taze dereotu için en yaygın ikamelerdir. Unutmayın, taze dereotu bulamazsanız kuru dereotu da kullanabilirsiniz. Ancak aroması daha yoğun olduğu için kurutulmuş çeşidini daha az miktarlarda kullanmak gerekir. Dereotu ve dereotu tohumu aynı şey midir? sayı. Aynı bitkiden gelirler, ancak dereotu otu, hafif taze bir lezzet sağlayan taze yapraklı yapraklardır. Dereotu tohumları daha güçlü kimyon benzeri bir lezzet sağlar. Dereotu tohumları tatlı ve ferahlatıcıdır. Dereotu tiroid bezi için bir çözüm müdür? Dereotu tiroid bezine iyi gelir mi? Dereotu, mutfak baharatı olarak uzun bir geçmişi olan bir bitkidir. Antik çağlarda da ilaç olarak kullanılmıştır. Dereotu iştahsızlık, bağırsak gazı (şişkinlik), karaciğer sorunları ve safra kesesi sorunları gibi sindirim sorunları için kullanılmıştır. Ayrıca böbrek hastalığı ve ağrılı veya zor idrara çıkma gibi idrar yolu rahatsızlıkları için de kullanılmıştır. Dereotu hastalık olarak kullanılan alanlar ateş, soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, hemoroid, enfeksiyon, kasılma, sinir ağrıları, genital ülserler, adet krampları ve uyku bozukluklarıydı. Birçok kişi internette arama yaparak dirutun tiroid iyileştirici özellikleri olup olmadığını merak ediyor. Hiçbir besin, herhangi bir hastalık üzerinde herhangi bir tedavi edici etkiye sahip değildir. Dereotu ve tiroid ile ilgili de çeşitli çalışmalar yapılmış ancak doğruluğu kabul görmemiştir. Hipotiroidizm, hipertiroidizm ve Hashimoto hipotiroidi durumlarında dereotu etkili olabileceği bilinmektedir. Doktora danışmadan dereotu ilacı uygulamak doğru değildir.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın