[ad_1]
Dünya çapında en yaygın beslenme eksikliklerinden biri olan D vitamini eksikliği, birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Ancak dengeli beslenme ile eksikliğin giderilmesi mümkündür.
D vitamini, vücudun güneş ışığına maruz kalarak üretebildiği tek besin olan yağda çözünen bir vitamindir. D vitamini genel sağlık için gereklidir, Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si düşük güneş ışığına maruz kalıyor ve D vitamini eksikliği açısından yüksek risk altında.
Özellikle D vitamini kemik sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser riskini azaltır ve kardiyovasküler sistemi iyileştirir. Bu nedenle, genel sağlık durumu için çok önemlidir.
D vitamini eksikliğinin nedenleri
D vitamini eksikliği kan testleri ile teşhis edilir. Çok yaygındır ve dünya çapında yaklaşık bir milyar insanı etkilediği tahmin edilmektedir.
Ana nedenler şunlardır:
– güneş ışığına az maruz kalma,
– Düşük yağlı balık tüketimi,
Fazla kilo ve obezite.
D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda D vitamini eksikliği, diğer hastalıklarla karşılaştırılabilir genel semptomlara neden olur. Bu nedenle şüpheli durumlarda kan testi yaptırmak çok önemlidir.
D vitamini eksikliğinde ortaya çıkabilecek belirtilerden bazıları şunlardır:
– sık sık hastalanır
Yorgunluk ve zayıflık.
– Kemik ve sırt ağrısı,
kas ağrısı,
saç kaybı,
Gergin ruh hali.
D vitamini için günlük ihtiyaç nedir?
Günlük D vitamini ihtiyacı yaşa göre değişir. Risk faktörlerinin yokluğunda günlük D vitamini ihtiyacı 400 IU’dur. Risk faktörleri veya eksiklik varlığında dozlar değişebilir ve günde 1000 IU’ya kadar çıkabilir.
D vitamini eksikliği durumunda, kan testleri ile teşhis konulup doktorunuz tarafından değerlendirilirse çiğnenebilir tabletler, sıvılar, haplar veya spreyler şeklinde piyasada bulunan besin takviyelerinin kullanımına başvurabilirsiniz.
D vitamini açısından zengin 9 besin
D vitamini, sağlık için en önemli vitaminlerden biridir ve otoimmün hastalıkları, kanseri, depresyonu, kronik ağrıları ve kalp hastalıklarını tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olur.
Vücut D vitamini üretebilir, ancak yeterince değil. Ayrıca güneşten ve yiyeceklerden alınmalıdır.
İşte D vitamini açısından en zengin 9 besin:
Saman
D vitamini açısından en zengin besinler yağlı balıklardır ve somon buna güzel bir örnektir. Ancak dikkatli olun, çiftlikte yetiştirilen somon ile denizde yetiştirilen somon arasında önemli bir fark vardır. Araştırmalar, çiftlik somonunun yabani somonda bulunan D vitamininin sadece yüzde 25’ini içerdiğini gösteriyor.
Morina karaciğeri yağı
Uzmanlar, yeterli D vitamini seviyeleri için 1960’lardan beri morina karaciğeri yağı önermektedir. Üretilen bazı morina karaciğeri yağları D vitamininizi tüketebileceğinden satın almadan önce etiketi dikkatlice okuyun.
sardalya
Sardalya, D vitamininin yanı sıra mükemmel bir Omega 3 kaynağıdır. Ayrıca genel sağlık ve kemik bakımı için faydalı olan çok miktarda protein ve birçok mineral içerir.
Süt ve yoğurt
Süt ve yoğurt çok fazla besin içerir. İyi bir D vitamini kaynağı olmanın yanı sıra, iyi miktarda B12 vitamini ve kalsiyum içerirler.
Tuna
Ton balığı, yaygın olarak konserve olarak tüketildiği için en erişilebilir D vitamini kaynakları arasındadır. 100 gram ton balığı, önerilen günlük D vitamini miktarının yaklaşık yüzde 60’ının yanı sıra magnezyum, fosfor, potasyum ve selenyum içerir.
karides
Karides, D vitamini açısından zengin balıklara kıyasla daha düşük yağ içeriği ile karakterize edilir. 4 karides, önerilen günlük D vitamini alımının yanı sıra A vitamini, magnezyum, fosfor ve potasyumun yüzde 11’ini içerir.
havyar
Karacanın tuzla kurutulmasıyla elde edilen havyar, taze veya pastörize edilerek yenebilir. Bir çorba kaşığı havyar 37 uluslararası birim D vitamini almak için yeterlidir.
yumurtanın Sarısı
Yumurta proteini çoğunlukla yumurtanın beyazında bulunurken, D vitamini sarısında bulunur. Araştırmalar, serbest dolaşan tavuk yumurtalarının kafesteki tavuklardan dört kat daha fazla D vitamini içerdiğini göstermiştir.
mantar
Çeşitli mantarlar, D vitamininin öncüsü olan ergosterol içerir. Bazı araştırmalara göre, D vitamini içeriğini artırmak için mantarları pişirmeden önce güneşe maruz bırakmak gerekiyor. UV ışınları, mantarlarda güneşlenirken insanlarda D vitamini seviyesini artıran aynı süreci tetikler.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın