[ad_1]
Dyt, Beslenme ve Diyet Bölümü’nden. Merv Yüksek, hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme önerilerine yer verdi. Önemli bir antioksidan olan C vitamini, zararlı maddelerin vücuttan atılmasında ve savunma sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynadığından, antioksidan vitamin yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
bu vitamin; Yeşil biber, maydanoz, su teresi, brokoli, ıspanak, portakal, limon, mandalina ve gül gibi besinlerde bol miktarda bulunur. C vitamini kaybını önlemek için salatalar ve meyve suları yemekten hemen önce hazırlanmalı ve salata yerken limon eklemeyi unutmayın.
bir diğer önemli antioksidan olan E vitamininin en zengin kaynakları; Fındık, ceviz, badem, yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tahin gibi yağlı tohumlar. Anti-enfektif vitamin olarak da bilinen A vitamini aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşil biber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunur. Balık, zeytinyağı ve ceviz bağışıklık sistemini güçlendirir.Omega-3 yağ asitleri, balık yağı, fındık, ceviz içeren balıklar ve omega-9 içeren zeytinyağı ve fındık yağı gibi yağlar bağışıklık sistemini olumlu etkiler.
Haftada 2-3 kez balık, 6-7 adet fındık, 2-3 adet kuruyemiş yemek, her gün düzenli olarak zeytinyağı salatası ve sebze yemekleri tüketmek bu faydalı yağ asitlerinden ve antioksidan vitaminlerden faydalanmanızı sağlayacaktır. Enfeksiyona karşı çinko. Çinko eksikliği enfeksiyonlara yatkınlığı da beraberinde getirir. Çinko kaynakları kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı gıdalar, fındık gibi sert kabuklu yemişler, ceviz, yer fıstığı, süt, peynir ve bakliyattır. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları haftada 2-3 kez sofranızda bulundurmanızda fayda var.
Probiyotikler ve prebiyotikler bağırsak mikroflorasını güçlendirdiği ve gastrointestinal sistem enfeksiyonlarıyla savaştığı için yoğurt ve kefir koruyucu bir etkiye sahiptir. Yoğurt ise içerdiği laktik asit ile mikroplardan koruma sağlar. Yoğurt, ayran veya kefir’i öğünlerinize mutlaka düzenli olarak eklemelisiniz. Sonbaharın gelişiyle birlikte fiziksel aktivite azalır ve bunun sonucunda kabızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından biri olan kuru baklagiller, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi tahıllar, özellikle C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler üzerinde durulmalıdır. Günde 10-12 bardak su sıvı tüketimi vücudumuz için çok önemlidir. Sıvı eksikliği durumunda tüm metabolik süreçte dengesizlikler meydana gelir, hastalık durumunda iyileşme gecikir. Günde 10 ila 12 bardak su içilmeli, sıvı kaybının artması durumunda (örneğin ateş, ishal) bu kayıplar telafi edilmeli ve sıvı dengesi sağlanmalıdır. Üşüttüğünüzde…
Çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur ve adaçayı gibi bitki çayları alınmalıdır. Bu etkilerin vücudumuzda tam olarak ortaya çıkabilmesi için tüketeceğiniz bitkilerin doğal olarak kurumuş olmasına ve çaya dönüştürüldüğünde demlenme sürelerine dikkat etmek gerekir. Sebze ve meyveler, özellikle yüksek miktarda C vitamini içerenler her öğünde düzenli olarak yenilmelidir. Çorba gibi sıvı içeren besinler tercih edilmeli, toksik maddelerin vücuttan atılması için sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın