"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bilim adamları, ekstra yağ yakmak için yemeğinizi nasıl “lezzetlendireceklerini” keşfediyorlar

Bir tür diyet polifenol olan flavan-3-ol’lerin yutulması, sempatik sinir sistemi tarafından tetiklenen yağ dokusu stimülasyonu yoluyla obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir.

Soğuk koşullarda, kahverengi yağ dokusu (BAT) veya kahverengi yağ, vücudu sıcak tutmak için ısı üretir. Beyaz yağ dokusuyla karşılaştırıldığında BAT, mitokondriyal sekestrasyon proteini 1’i (Ucp-1) aktive ederek kalori yakmasına ve ısı üretmesine izin veren daha fazla mitokondriye (enerji üretiminde yer alan hücre altı organellere) sahiptir. Soğuğa, egzersize ve kalori kısıtlamasına maruz kaldıktan sonra sempatik sinir sisteminin (SNS) uyarılmasının lipit rengini uyardığı bilinmektedir. Diyet polifenolleri ayrıca BAT’ı aktive ederek ısının vücudumuzdan dağılmasına neden olabilir. Bu nedenle, BAT aktivasyonu ve beyaz yağ bronzlaşması, kardiyovasküler hastalık ve onun komorbiditelerine karşı mücadelede terapötik öneme sahiptir.

Bir grup bilim insanı, kakao, elma, üzüm çekirdeği ve kırmızı şarapta bol miktarda bulunan bir “kateşin” polifenol ailesi olan flavanollerin (flavanoller/FL’ler) gıda alımından kaynaklanan yağın esmerleşmesini inceledi. Dergide yayınlanan yeni bir çalışmada BesinlerJaponya, Shibaura Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik ve Bilim Enstitüsü’nden Profesör Naomi Osakabe liderliğindeki ekip, FLS’nin SNS aktivasyonu yoluyla yağ dokusunun renklenmesini geliştirdiğini gösterdi. Sonuçlar, yağ alımı ile FL’lerin tüketimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı ve bu, araştırmacıların obezite ile ilişkili hastalıklar için yeni tedaviler geliştirmesine yardımcı olabilir.

Bu çalışmanın yazarları daha önce tek bir oral FL dozunun iskelet kasında yağ yakımına ve kan akışının artmasına neden olduğunu bulmuşlardı. Burada, fare adipoz dokusunda FL’lerin tek ve çoklu doz uygulamasının etkilerini araştırdılar ve FL’lerin, adrenalin (AD) ve noradrenalin (NA) gibi ‘katekolamin’ nörotransmitterleri salgılayan SNS aracılığıyla lipit renklenmesini aktive ettiğini buldular. İki bağımsız deney setinde farklı fare gruplarına kakaodan türetilen FL’leri beslediler. Bir gruba 24 saatlik bir süre boyunca tek bir doz FL verildi ve test için idrarları toplandı. Diğer grup, kahverengi ve beyaz yağ toplamak için parçalara ayrılmadan önce 14 gün boyunca tekrarlanan dozlar aldı. Tüm yağ numuneleri, yağın kahverengiye dönüştüğünü gösteren gen ve protein belirteçleri için test edilirken, idrar numuneleri özellikle AD ve NA seviyeleri için test edildi.

Tek bir FL dozundan sonra idrarda daha yüksek AD ve NA konsantrasyonları, SNS’nin aktivasyonunu açıkça gösterdi. SNS aktivasyonunu değerlendirmek için idrar örneklerinin kullanımı klinik araştırmalarda tartışmalı olsa da, stres altındaki kemirgenlerde doğrulanmıştır. Prof. Osakabe, “FL’lerin oral tedavisinin SNS’nin aktivasyonuna yol açması mümkündür çünkü bunlar bu modellerde stres etkeni olarak kabul edilir” diye açıklıyor.

Ekip daha sonra uzun süreli FL tedavisinin etkilerini araştırmak için elde edilen yağ dokusunu kullandı. 14 gün boyunca FL ile beslenen farelerin beyaz yağının sonunda kahverengiye döndüğünü keşfetmekten heyecan duydular. Bu hücrelerin bazılarında ayrıca “çok hücreli fenotip” gibi belirgin yapısal değişiklikler vardı ve normal hücrelerden daha küçük göründüler. BAT ısı enerjisini dağıttığı için, uzun vadeli FL tüketimi ısı bağlayıcı proteinlerin miktarlarını değiştirir mi? Bu soruyu cevaplamak için bilim adamları, tekrarlanan FL dozlarıyla beslenen farelerde Ucp-1 seviyelerinin yanı sıra yüksek sıcaklıkla ilişkili diğer proteinlerin arttığını gösterdi. Bu çalışmada ‘bej işaretler’ olarak anılan Browning belirtileri de bu farelerde bol miktarda bulunuyordu. Profesör Osakabe, “Bu proteinlerin tümü, BAT fenotipinin gelişimini tetiklemek için birlikte çalışır” diyor.

Ekip, çalışmalarının sonuçlarının yaşam tarzıyla ilgili hastalıkların önlenmesine katkıda bulunabileceğine inanıyor. İlginç bir şekilde, FL’ler ilk kez harikalar yaratmıyor. Glukoz ve insülin toleransındaki gelişmeler, yalnızca bir doz FL açısından zengin gıda alımından sonra görülmüştür. Birlikte ele alındığında, bu sonuçlar, sıvı tüketimi ile ortaya çıkan metabolik tepkilerin akut ve kronik yönlerini tartışma ihtiyacını vurgulamaktadır.

Bu araştırmadan, FL’lerin yutulmasına yanıt olarak SNS aktivitesinin, farelerin yağında gözlenen değişikliklere neden olduğu açıktır. Profesör Osakabe, “Yağlı esmerleşmenin mekanizması tam olarak anlaşılmasa da, FL’lerin tekrar tekrar uygulanmasının katekolaminler ve reseptörleri yoluyla esmerleşmeye yol açması mümkündür” diye açıklıyor Profesör Osakabe. Florür açısından zengin gıdaların bu süreci nasıl tetiklediğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Kaynak: SciTechDaily

Çalışma, erken ölüm riski altındaysanız, gözlerinizdeki bir şeyin ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Çalışma, erken ölüm riski altındaysanız, gözlerinizdeki bir şeyin ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Bilim adamları, ekstra yağ yakmak için yemeğinizi nasıl “lezzetlendireceklerini” keşfediyorlar

Diğer gönderilerimize göz at

[wpcin-random-posts]

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir