[ad_1]
Mükemmel bir protein kaynağı olan balığın besin değeri türe göre değişmektedir. Balık 100 gramda yaklaşık 19,5 gram protein içerir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu protein miktarı kişiden kişiye değişir. Vücut ağırlığı ve yaş gibi çeşitli faktörlere bağlı olan protein, büyümeden vücudun yeniden yapılanmasına kadar birçok süreçte rol oynar. Diyet proteini, kas inşa etmek ve sağlıklı kemik ve kasları korumak için gereklidir. Çocukların normal kemik büyümesi ve gelişimi için gerekli proteini yeterli miktarda tüketmeleri sağlık açısından önemlidir. Balığın cinsine göre besin değerleri ve kompozisyonları değişiklik göstermektedir. Kutup morina balığı veya somon balığı gibi balıklar bol miktarda omega-3 içerir ve vücudumuz için gerekli yağ asitlerini içerir. İnsan vücudu onu üretemediği için yemekle birlikte alınması gerekir. balık; Selenyum, iyot ve D vitamini açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirirken tiroid fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda selenyum sağlıklı saç ve tırnaklar için gerekli bir besindir. D vitamini eksikliği son yıllarda dünya çapında ve Avrupa’da araştırılan bir sorundur. D vitamini kasların, bağışıklık sisteminin, kemiklerin ve dişlerin işlevlerini sürdürmek için gereklidir. Somon lezzetlidir ve iyi bir D vitamini kaynağıdır. Türkiye’de çipura, levrek, hamsi, barbunya, torek (palamut), dişli, sardalye (bir tür hamsi), uskumru, mercan, lüfer (levrek), palamut ve somon balığı yakalanır veya yetiştirilir. Balık yemenin faydaları nelerdir?
Balıklardaki besin değerleri nelerdir?
İnsan vücudu için gerekli olan en az 13 çeşit vitamin tespit edilmiştir. Dokulardaki dağılımları düzensiz olmakla birlikte çoğu balıkta bulunur. Vitamin miktarı balık türüne göre değişir. Su ürünlerindeki suda çözünen B ve C vitaminlerinin miktarı karasal hayvanlardakiyle hemen hemen aynıdır. Bununla birlikte, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri balıklarda genellikle daha yüksektir. İnsan vücudunun ağırlığının yaklaşık %4’ünü oluşturan mineraller, büyüme ve sağlık için gereklidir. Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, demir, bakır, flor, kobalt ve çinko çoğu balık ürününde bulunan önemli minerallerdir. Bazı deniz ürünleri ürünlerinin 100 gramı 15-20 mg arasında kalsiyum ve 100-400 mg arasında fosfor içerir. 100 gramda ortalama 60 miligram sodyum ile, sodyum diyeti uygulayanlar için balık önerilir. Kalp atış hızının düzenlenmesi, sinir iletimi, kas kasılması, karbonhidrat ve protein metabolizmasında uyarıcı rol oynayan potasyum, 100 gram balık etinde 250-500 mg arasında değişmektedir. Yine balık eti, enzim sisteminde uyarıcı rolü olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Bazı balıkların 100 gramındaki yağ miktarı aşağıdaki gibidir: Tür Doymuş yağ Tekli doymamış kolesterol (mg) Hamsi 4.8 1.3 1.2 1.6 – Ringa 9.0 2.0 3.7 2.1 60 Uskumru 13.0 2.5 5.9 3.2 53 Ton Balığı 6.6 1.7 2.2 2.0 38 Sazan 5.6 1.1 2.3 1,3 67 Morina 0,7 0,1 0,1 0,3 43 Taban 1,2 0,3 0,4 0,2 50 Alabalık 3,4 0,6 1,0 1,2 57 Balık nasıl tüketilmelidir? Uygun ve doğru saklama koşullarına sahip balıklar tüketilmelidir. Taze balıklar kesinlikle buz üzerinde balık tezgahında muhafaza edilmelidir. Çünkü balık çok çabuk bozulan bir besin kaynağıdır. Özellikle dondurulmuş balıklar satın alındıktan sonra buzdolabına konulmalı ve hızlı bir şekilde eve getirilmelidir. 1-2 saat içinde yemek isterseniz dondurucuya koymamalısınız. Balıklar her zaman buzdolabında diğer ısıtılmamış yiyeceklerden ayrı olarak saklanmalıdır. En azından kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş balıklar da buzdolabında kapalı bir kapta çözülmelidir. Bu işlemi yapmak mikroorganizmaların yayılmasını engeller. Ne zaman balık yemelisin? Balıklar yumurtlama sırasında çoğalırlar. Yumurtlama zamanı dışında avlanma dünyada kanunlarla düzenlenmiştir. Ayrıca balıkların neslinin tükenmesini önlemek için balıkçılık konusunda dünyada uluslararası anlaşmalar yapılmıştır. Zaten yumurtlama döneminde balıkların besin değeri düşüktür. Bu süre zarfında balıklar çok az beslenir veya hiç beslenmez. Birçok tür, enerjilerini göç etmek için kullanır.
Yüksek yağlı balıklar, özellikle uskumru, yumurtlama mevsimi boyunca yağlarının üçte birini kaybeder. Bu nedenle, yumurtlama mevsiminde dünya çapında donmuş balık tüketimi artmaktadır. Balık yağı faydalı mı? balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri; Görme, anlama ve motor becerilerini geliştirerek çocuklar üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Ne yazık ki, bazı diyet programları çok az omega-3 içerir.Bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için folik asit, demir ve D vitamini eksikliklerini tedavi etmek için saflaştırılmış balık yağı takviyeleri önerilir. Omega-3 yağ asitleri çocukların beyin, sinir sistemi ve gözlerinin gelişimi için önemlidir. Epidemiyolojik çalışmalarda, iki omega-3 yağ asidi, EPA ve DHA içeren yağlı balık yemenin hamile kadınların, bebeklerinin ve gelişmekte olan çocukların bilişsel gelişimini iyileştirdiği belirlenmiştir. Omega-3 yağ asitleri ayrıca gözleri, beyni ve zekayı destekler. DHA, en faydalı etkileri olan omega-3 yağ asididir. Omega-3 yağ asitleri çeşitli şekillerde sağlanır. Çeşitli enzim süreçleri yardımıyla ALA (Alfa Linolenik Asit), EPA ve DHA’ya dönüştürülür. İnsan vücudundaki hücre zarı ve bir dizi farklı enzim süreci bu iki omega-3 yağ asidine bağlıdır.Beyin, öğrenme, hafıza ve görme için gerekli olan büyük miktarda EPA ve DHA içerir. DHA en uzun zincirli omega-3 yağ asididir. DHA ayrıca beyne kan akışına yardımcı olur ve beyin dokusunu bakteri ve toksinlerden korumak için kan-beyin bariyerini kapalı tutmaya yardımcı olur. İnsan vücudundaki en yüksek DHA konsantrasyonu retinadadır. Burada DHA, beynin görme keskinliği için ön koşul olan ışık sinyallerini almasını sağlayan süreçleri destekler. EPA özellikle bağışıklık savunması ve enfeksiyonların önlenmesi için önemlidir. Birçok insan ALA’yı aktif formlarına (EPA ve DHA) dönüştürmekte zorluk çeker. Etkili dönüşüm yalnızca yüzde bire kadar olabilir. Bu nedenle omega-3 yağ asitleri üzerine yapılan çalışmaların çoğu yağlı balıklar veya balık yağı takviyeleri kullanılarak yapılmaktadır. Öte yandan, ALA esas olarak keten tohumu yağı, kolza tohumu yağı, ceviz ve chia tohumlarında bulunur. EPA ve DHA öncelikle uskumru, somon, ringa balığı, hamsi, sardalya, yılan balığı, alabalık, morina karaciğeri ve yağ gibi balıklarda bulunur. Beyin büyük miktarda EPA ve DHA içerir.
Balık yağını kimler tüketmeli?
Balık yağındaki omega-3 esansiyel yağ asitleri, hücreleri genç ve esnek tutar ve hareket halindeyken zihinsel performansı artırır. Hiperaktif ve konsantre olmakta zorlanan çocukların düzenli olarak balık yağı tüketmeleri önerilir. Prensip olarak balık yağı herkes için uygundur. Hamilelik sırasında omega-3 takviyesi almanın, özellikle hamileliğin son aylarında bebeğin retina ve nöronlarının gelişimine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Doğum sonrası yapılan testlerde, doğumdan önce alınan yüksek DHA düzeylerinin bebeğin bilişsel ve motor becerileri ile görme keskinliği üzerinde olumlu sonuçlar verdiği gösterildi. Hamilelik sırasında balık yağı kapsülleri ile tedavi edilen astımlı çocukların sayısının azaldığına dair kanıtlar da var. Balık yağı aşırı kilolu insanlar için de faydalıdır. Bunun nedeni, aşırı kilolu, orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde iltihabı azalttığı bulunmuştur. Ek olarak, omega-3 takviyesi, depresyondan muzdarip olanlar için faydalı olabilir. Gerekli doz ve tedavi süresi, hastanın esansiyel omega-3 yağ asitleri seviyelerine bağlıdır. Hamile bir kadın balık yemeli mi?
Balık yağında bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitleri beyin ve sinir hücreleri için önemli yapı taşlarıdır. Balık yağı, bebeğin optimal büyümesini desteklemek için sadece hamilelik sırasında değil aynı zamanda emzirme döneminde de vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Araştırmalar, omega-3 yağ asitleri alan çocukların konuşma gelişiminin yanı sıra ince motor becerileri ve konsantrasyonunun daha iyi olduğunu göstermiştir. D Vitamini: D vitamini omurga sağlığı için önemlidir. Kalsiyuma ek olarak balık yağındaki D vitamini sağlıklı kemik oluşumu için önemlidir. D vitamini cildi güneş ışığına maruz bırakarak vücut kendisi üretebildiği için balık yağı yaz ayları dışında alınması uygundur. Çinko: Bu eser element, hücrelerin birçok metabolik sürecinde yer alır. Büyüme ve bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Hamile bir kadının dördüncü aydan itibaren 1.5 kat daha fazla çinkoya ihtiyaç duyması, fetüsün gelişiminde doğrudan rolü olduğunun göstergesidir. Hamilelik sırasında balık ve deniz ürünleri düzenli olarak menüye dahil edilmelidir. Ancak hamilelikte çiğ balıkları suşi şeklinde yemek doğru değildir. Hamilelikte balık hakkında altın bir kural vardır. Deniz ürünleri ve balıklar bu dönemde pişirilerek tüketilmelidir. Suşinin yanı sıra füme balık veya mateji gibi yöntemlerle hazırlanan balık ve deniz ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Ton balığı veya kılıç balığı gibi dip balıkları yerken anne adayları dikkatli olmalıdır. Besin zincirinin sonunda yer alan bu balıkların içeriğinde cıva gibi çevresel toksinler bulunabilir. Çocuklar balık yemeli mi? Çocukların haftada bir veya iki kez balık yemeleri önerilir. Balık iyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriği çeşitler arasında değişmekle birlikte 100 gram balıkta yaklaşık 20 gram protein bulunmaktadır. Protein büyüme, bağışıklık sistemi ve tüm önemli vücut fonksiyonlarının korunması için önemlidir. Protein büyümeyi teşvik eder ve özellikle çocuklarda vücudun büyümesine katkıda bulunur. Balık çok iyi bir omega-3 kaynağıdır.Balıktaki omega-3 yüzdesi çeşide göre değişir. Somon, alabalık ve salsa gibi yüksek yağlı balıklar özellikle çok miktarda omega-3 içerirler.Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi başına üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden alır. Bu nedenle çocuklar ve yetişkinler için balık haftada bir veya iki kez sofrada olmalıdır.
[ad_2]
Diğer gönderilerimize göz at
[wpcin-random-posts]
İlk Yorumu Siz Yapın